Glesspont i komplex stadsmiljö

Borrad glesspont i komplex stadsmiljö
Borrade stålrörspålar, plåtutfackning samt hammarband
Gustav Vasa Kyrka i Stockholm
2024
Spontinstallationen utfördes i en tätbebyggd miljö innanför tullarna, där närheten till bostadshus och Götatunneln ställde höga krav på maskinval och teknik. Den största utmaningen var att minimera omgivningspåverkan och samtidigt säkerställa en stabil och säker spontinstallation. En särskild teknisk innovation i projektet var användningen av en kranbil för att borra pålarna. Denna lösning möjliggjorde en smidig och effektiv arbetsprocess trots begränsat utrymme. Då kyrkan är så pass gammal uppstod det också stora utmaningar vid uppförandet. Det innebar att utformningen och utförandet av infästningarna mot fasaden krävde noggrann planering. Tack vare ett välfungerande samarbete mellan Nordisk Grundteknik, beställaren och geokonstruktören kunde dessa utmaningar lösas på plats.
Genom noggrann planering och innovativa arbetsmetoder kunde sponten installeras på ett effektivt och skonsamt sätt. Detta skapade de rätta förutsättningarna för att dräneringsarbetena skulle kunna påbörjas utan förseningar. Kunden fick därmed en trygg och smidig lösning i en annars komplex och utmanande miljö.
Här kan du läsa mer om spont
Oväntade arkeologiska utmaningar vid projektet Draken i Göteborg

Oväntade arkeologiska utmaningar vid projektet Draken i Göteborg
Stålrörspålar, betongpålar och konsolspont
Hotel Draken i Göteborg
2020
Under grundförstärkningsarbetet med Draken, ett 104 meter högt hotell i Göteborg, upptäcktes flera arkeologiska fynd, som rustbäddar, gammal kallmur och träpålar.
Det var ett tekniskt komplex arbete som blev ännu mer avancerat pga fynden. Men trots de arkeologiska hindren, närheten till befintliga byggnader och Götatunneln så
kunde vi hålla tidsplanen och säkerställa att grundförstärkningen med borrade stålrörspålar, betongpålar och konsolspont genomfördes utan att störa de omkringliggande strukturerna.
Här kan du läsa mer om strålrörspålar
Här kan du läsa mer om betongpålar
Här kan du läsa mer om spont
Övre Ulleruds Kyrkogård säkrades med jordspikning

Övre Ulleruds Kyrkogård säkrades med jordspikning
Jordspikning
Övre Ulleruds Kyrkogård i Forshaga
2023
Vid Övre Ulleruds Kyrkogård i Forshaga stärkte vi upp en slänt i början på 2024 för att förhindra att kyrkogården och gravstenarna skulle rasa ner i Klarälven. Den 15
meter höga slänten bestod geologiskt sett av en aktiv och en passiv zon. För att hindra jordmassorna i den aktiva zonen från att röra på sig, användes jordspikning med långa stag som förbinder de två zonerna. Totalt förstärktes en sträcka på cirka 115 meter med totalt 450 jordspikar, borrade ner mot berget i ett sicksack-mönster på upp till 20 meters djup.
Här kan du läsa mer om jordspikning
Sanering av mark vid historisk bensinstation i Malmö

Sanering av mark med MDM™-metoden vid historisk bensinstation i Malmö
MDM™-metoden
Miljösanering av mark
I Malmö har vi sanerat marken vid en tidigare bensinstation med MDM™-metoden. Beställare var RGS Nordic och Ramböll. Projektet visade sig vara en riktig utmaning då den gamla fasaden på den tidigare bensinstationen, som var Fords första försäljningsplats i Sverige, var K-märkt. Byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde och skulle bevaras intakt. För att undvika sättningar och minska risken för skador på fasaden, valde vi att utföra installationen med lågt tryck och våtmetod, vilket minimerade riskerna. Projektet genomfördes med stor hänsyn till både miljö och tack vare MDM™-metoden kunde vi effektivt sanera marken utan att påverka fasadens stabilitet.
Här kan du läsa mer om MDM™-metoden
Snabb och effektiv installation av dykdalber vid Gullmarsleden

Effektiv installation av dykdalber vid Gullmarsleden trots väderutmaningar
Sjöentreprenad Dykdalber Gullmarsleden
Färjeläget i Lysekil
2023
På uppdrag av Peab Anläggning AB installerade vi flera dykdalber i hamnen vid färjeläget i Lysekil i slutet av 2023. För att säkerställa en stabil konstruktion använde
vi oss av borrade stålrörspålar med dragförankring (stag) som installerades från en pråm med borrigg och sjöpålkran. Trots det milt sagt bistra vintervädret kunde vårt team arbeta på effektivt och hålla tidsplanen utan att påverka färjetrafiken.
Här kan du läsa mer om sjöentreprenad